top of page

Past Reality Integration

PRI is een methode die gericht is op bewustzijnsontwikkeling. Een concreet model met praktische en effectieve instrumenten om je emoties beter te begrijpen. En ermee om te gaan. De Nederlandse psycholoog Ingeborg Bosch heeft PRI ontwikkeld en inmiddels is er in Nederland een flinke groep therapeuten die PRI toepast. 

Wanneer  je in je leven regelmatig tegen dingen aanloopt waarvan je denkt ‘waarom gebeurt dat toch iedere keer opnieuw?’ of ‘ik begrijp niet waarom ik me (weer) zo voel’, dan heb je last van een blokkade. PRI laat je zien hoe die blokkade is ontstaan toen je jong was en hoe die doorwerkt in je leven. Met de PRI-tools krijg je helder hoe vaak je gedrag of je gevoel in het heden ongewild beïnvloed wordt door je verleden. En leer je die blokkades op te heffen. Heerlijk. Want wat levert het op?

 

PRI is ontwikkeld door de Nederlandse psycholoog Ingeborg Bosch. Ze heeft hier zes boeken over heeft geschreven, die onder andere ook vertaald zijn in het Engels en Frans. En er is in Nederland een groep van zo’n 70 therapeuten die hiermee werkt en die groep breidt zich steeds meer uit.

PRI  is een methode die gericht is op bewustzijnsontwikkeling. Een concreet model met praktische en effectieve instrumenten om je emoties beter te begrijpen.

Blokkades opheffen

Je loopt in je leven regelmatig tegen dingen aan waarvan je denkt ‘waarom gebeurt dat toch iedere keer opnieuw?’ of ‘ik begrijp niet waarom ik me (weer) zo voel’. PRI laat je dan zien hoe die blokkades zijn ontstaan zijn toen we jong waren en hoe die doorwerken in ons leven.

Het model van PRI maakt duidelijk hoe dit werkt en hoe vaak je in dit soort situaties beïnvloed wordt door het verleden – zonder dat je het wilt. Maar belangrijker nog: PRI biedt je de mogelijkheid om deze blokkades op te heffen.

Onvervulde behoeften

Ieder klein kind krijgt te maken met situaties waarin volwassenen niet goed aansluiten bij wat hij of zij nodig heeft om wat voor reden dan ook.  Dat kan gaan om fysieke behoeftes, zoals eten, maar ook emotionele behoeftes zoals aandacht en liefde. Maar als je klein bent, dan ben je helemaal afhankelijk van volwassenen. Je kunt immers niet zomaar opstappen en naar een betere plek gaan. Des te pijnlijker is het als deze behoeftes niet vervuld worden. En dat overkomt ieder klein kind. 

 

Om deze pijn niet te voelen verdringt het kind deze waarheid en ontwikkelt het afweermechanismen zodat de pijn goed opgeborgen blijft.

Afweermechanismen

Het zijn deze afweermechanismen waar we last van krijgen als we volwassen zijn. Voor een kind was het beter een afweer als bijvoorbeeld boosheid te voelen dan te voelen dat papa of mama je niet geeft wat je echt nodig hebt op dat moment. Als volwassenen zijn we echter niet meer afhankelijk van een ander voor de vervulling van onze behoeften. Dat maakt dat diezelfde afweren nu eerder destructief dan beschermend zijn!


Het reageren vanuit afweren is in de loop van het leven echter een hele sterke gewoonte geworden. Ons brein en zelfs ons hele wezen is geprogrammeerd om op een bepaalde manier te reageren. Zelfs als we er veel last van hebben gaat dat door.

Angst
het ontwikkelen van irreële angst

Primaire afweer
jezelf omlaag praten: “Ik ben slecht, ik ben schuldig, ik kan het niet en daarom krijg ik niet wat ik nodig heb” 

 

Valse hoop

pleasen, je best gaan doen: “Als ik nu dit of dat doe, dan krijg ik wat ik nodig heb”

 

Valse macht
boos worden op anderen: “Het is jouw schuld dat ik niet krijg wat ik nodig heb. Als jij maar….”

 

Ontkenning van behoeften
mooi weer spelen: “Met mij is niets aan de hand, het gaat best, ik heb niets nodig”

Hoe ben jij je als kind gaan beschermen?

In de sessies wordt duidelijk welke afweren jij het meeste gebruikt. De PRI instrumenten, die ik je zal leren, helpen je om de afweren te ontmantelen. Zo ontstaat er ruimte om vanuit je vrije zelf te gaan reageren.

Met PRI sta je wel stil bij het verleden (PAST), maar met als doel om te leven in het NU. En niet langer vanuit de overlevingsmechanismen die je automatisch en onbewust mee hebt genomen vanuit je verleden.

Waarop is PRI gebaseerd?

De inzichten en methoden die in PRI gebruikt worden zijn gebaseerd op de nieuwste inzichten als het gaat om de werking van ons brein, maar ook op eeuwenoude oosterse technieken als zelfobservatie. Daarnaast worden westerse concepten als gedrags- en cognitieve principes gebruikt. Kijk voor meer informatie op www.prionline.nl

bottom of page